Kilka słów o przyprawach - artykuł laureata konkursu "Mistrz Kuchni"

  • 26.11.2018, 11:16 (aktualizacja 26.11.2018, 15:37)
  • Admin Admin
Kilka słów o przyprawach - artykuł laureata konkursu "Mistrz Kuchni"
Przyprawy i zioła są niezbędnikiem każdej kuchni. Nie tylko nadają kolor czy smak naszym ulubionym potrawom, ale również wpływają korzystnie na nasze zdrowie i sprawiają, że konsumowane przez nas dania są lepiej przyswajalne przez organizm. Zobaczy czy na pewno wiesz, jak działają najpopularniejsze zioła i przyprawy.

Na świecie jest wiele kuchni, które różnią się od siebie na swój sposób. Niektóre narodowości preferują ostre, inne słodkie potrawy. Są też takie, które w ogóle dań nie doprawiają. Przyprawy mogą występować jako owoce, korzenie, kora, czy nawet minerały albo płyny. Znane są również sproszkowane warzywa i różnorodne mieszanki. Zioła natomiast są liśćmi  dziko-rosnących niskich krzewów i roślin, które można uprawiać w dowolnym miejscu nie pomijając przy tym domowych ogródków.Gdybyśmy chcieli odróżnić zioła od przypraw, to te pierwsze mają nieco łagodniejszy smak, te drugie – intensywny.

Bazylia (zioła prowansalskie)
Zastosowanie - przyprawa ta dodawana jest do sałatek, pasztetów, różnorodnych zup, omletów, baraniny, potraw kuchni włoskiej, ryb czy owoców morza. Niewłaściwe stosowanie tej przyprawy może zepsuć jej walory smakowe. Przede wszystkim liście należy zrywać - unikać krojenia nożem. Bazylia nie powinna być dodawana jednocześnie z innymi przyprawami, gdyż właściwe jest dodawanie ich w odpowiedniej kolejności. Ta akurat stosowana jest dopiero pod koniec gotowania.

Charakterystyka - kwaskowaty, korzenny zapach
Ciekawostka - łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz wzdęcia, przyspiesza trawienie


Pieprz
Zastosowanie - pasuje praktycznie do każdej potrawy, wykorzystywana jest do marynat, pieczeni oraz sosów; tłuste zupy czyni lżej strawnymi; doskonale współgra również z serami białymi, żółtymi oraz jajkami. Pieprz w postaci zmielonej należy dodawać dopiero pod koniec gotowania. Wzmocnisz wtedy smak swojej zupy.

Charakterystyka - ostry, palący zapach
Ciekawostka - poprawia trawienie i posiada wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm; w połączeniu z cynamonem działa przeciwmigrenowo


Występuje ok 10 rodzajów pieprzu, w tym Cayenne, pieprz biały, czarny, różowy, ziołowy, Syczuański i inne. Różnią się one nie tylko kolorem, ale również smakiem i intensywnością zapachu. Pieprz czarny jest najostrzejszy, można powiedzieć, że szczypie w język. Biały z kolei ma łagodniejszy smak a zielony wyraźny posmak ziołowy. Kolejna ciekawostka - pieprz biały, to pieprz czarny ale pozbawiony swojej otoczki.


Chili
Zastosowanie - przyprawa dodawana do mięs, warzyw, sosów, drinków a nawet czekolad. Ważną rzeczą o której zawsze należy pamiętać jest fakt, że ostrość chilli zależy od tego jaka ilość oleju bądź tłuszczu użyta została podczas gotowania. Przyprawy tej używa się głównie w kuchni meksykańskiej.

Charakterystyka - świeże posiada wyraźną pikanterię oraz słodycz, suszone - owocowa i rodzynkowa słodycz
Ciekawostka - działa anty-nowotworowo, dzięki zawartemu alkaloidowi. Poprawia również przemianę materii i niszczy komórki odpowiedzialne za choroby serca. Chili jest przyprawą nadającą naszym potrawom 'ostrości'.


Cynamon
Zastosowanie- przyprawa stosowana raczej do słodkich przysmaków, takich jak ciasta, desery owocowe, pieczone jabłka czy gruszki, niemniej jednak można doprawiać nią dania mięsne oraz sosy, pasuje również do kaw i herbat. W swoim smaku i aromacie idealnie współgra zarówno z daniami słodkimi jak i ostrymi. Pasuje do ryżu, jabłek, herbat. Można nim przyprawiać wina i pozostałe napoje w zależności od własnych upodobań.

Charakterystyka- słodko-pikantny smak
Ciekawostka- właściwości rozgrzewające. Cynamon stanowi bazę do wielu perfum, jest uznawane za najstarszą przyprawę świata.

Ta przyprawa może występować w dwóch postaciach - jako proszek lub jako zawinięty, świeży rulonik.


Imbir
Zastosowanie - znajduje duże zastosowanie w kuchni egzotycznej, idealnie komponuje się z drobiem, sosami, zupami oraz potrawami warzywnymi. Imbir używany jest do wyrobu niektórych wędlin. Dodaje się go również do różnorodnych sałatek owocowych, marmolad, pasztetów. Ponadto wzbogaca smak mleka zsiadłego i potraw przygotowywanych na jego bazie jak np. chłodnik, który jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni.

Charakterystyka - delikatnie ostry, korzenny, cytrynowy smak
Ciekawostka - jako przyprawa korzenna łagodzi objawy różnorodnych alergii oraz chorób serca; dzięki swoim właściwościom obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi

Imbir podobnie jak cynamon czy pieprz dostępny jest w kilku postaciach. Na rynku znajdziesz go w stanie surowym, suszonym (jako przyprawa), popularny jest też imbir kandyzowany czy marynowany. Imbir stanowi bazę do leków przeciw reumatycznych oraz chorób sercowych, co może okazać się dla nas bardzo dużym zaskoczeniem.

Gałka muszkatołowa
Zastosowanie - zazwyczaj stosuje się ją do różnorodnych ciast, ale dodanie jej do mięs bądź potraw mlecznych diametralnie zmieni jej smak. Gałka muszkatołowa świetnie pasuje do piwa grzanego.

Charakterystyka - ostry, korzenny, lekko gorzki smak
Ciekawostka - przyprawa ta leczy bezsenność, ale nie może być używana w nadmiernych ilościach, ponieważ działa jak narkotyk. Może doprowadzić ludzki organizm to stanu, w którym pojawiają się halucynacje. W niektórych krajach wykorzystuje się ją w celach medycznych, popularna jest zwłaszcza w krajach Wschodu.

Gałkę stosuje się w dwóch postaciach - zmielonej bądź tartej. Dodaje się ją pod koniec gotowania, aby wysoka temperatura nie zniszczyła aromatu. Przyprawy tej używa się jao aromatu napojów w tym m.in. piw, win.


Czosnek
Zastosowanie - dodaje się go do różnorodnych potraw, mięs, sosów czy grillowanych warzyw; sprawdza się również jako idealny składnik w miksturze na przeziębienie; wystarczy że do gorącego mleka dodasz trochę czosnku i miodu, a choroba szybciej minie. Przyprawa ta zawiera w sobie duże ilości potasu oraz witaminy C, dlatego wskazane jest jej spożywanie.

Charakterystyka - ostry smak i łatwy do rozpoznania zapach
Ciekawostka - czosnek zwiększa odporność ludzkiego organizmu, nadaje się idealnie jako środek na zgagę, ponieważ pobudza żołądek do produkcji niezbędnego soku żołądkowego; co więcej pomaga również przy skurczach mięśni. Istotną ciekawostką dla każdego może być fakt, iż czosnek łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów.

Czosnek można stosować w postaci naturalnej, z produktów suszonych lub soli czosnkowej.


Goździki
Zastosowanie - Swoje zastosowanie znajdują w przypadku różnorodnych win, marynat rybnych, grzybowych lub przetworów mięsnych. Świetnie pasują do kompotów i pozostałych słodkości. Zmielone są jednym z podstawowych składników ciasta na pierniczki, dodaje się je również do grzanego piwa i wina.

Charakterystyka - silny i ostry zapach oraz palący smak
Ciekawostka - Przez swój skład mają działanie antynowotworowe, dlatego polecane są przez specjalistów osobom mającym podwyższony poziom wolnych rodników. Ponadto niwelują nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Po zjedzeniu czosnku dobrze rozgryźć kilka goździków, które usuną nieprzyjemny zapach.


Curry
Zastosowanie: Curry to mieszanka przypraw, która popularna jest w kuchni orientalnej a zwłaszcza indyjskiej. Dodana do ryżu nadaje mu lekko źółtawego koloru oraz wyraźniejszego smaku.

Działanie: Według lekarzy przyprawa ta spowalnia proces starzenia się, pomaga w walce z rakiem, oraz przeciwdziała gorączce i bólom jej towarzyszącym.

Ciekawostka:  Wykazuje silne działanie antynowotworowe, dlatego polecane jest przez znaczną ilość specjalistów. Idealnie komponuje się z zupami, sosami oraz rybami.


Gorczyca
Zastosowanie: To główny składnik musztardy, występujący w dwóch rodzajach - czarnym oraz białym. Świetnie nadają się jako składnik marynat, wędlin, masła ziołowego oraz kiszonych i konserwowych ogórków.

Ciekawostka:

Nasiona gorczycy nadają się do przyprawiania wędlin, mięs oraz różnorodnych marynat i zalew. Badania wykazały, że mają rozgrzewający wpływ na nasze mięśnie, dlatego można z niej robić okłady. Może występować w dwóch postaciach. Nadmierna ilość spożytej czarnej gorczycy może doprowadzić do uszkodzenia nerek. Wyciąg z gorczycy podawany jest w czasie chorób przewodu pokarmowego.

 

Kakao
Zastosowanie: Kakao wykorzystywane na różnorodne sposoby jest składnikiem słodyczy. Dzięki zawartości pewnego składnika ma również działanie pobudzające. W kuchni wykorzystujemy je w celach konsumpcyjnych, dodając do ciast czy przyrządzając pitne kakao..

Działanie: Kakao zawiera dużo magnezu, ale nie tylko. W jego składzie znajdzie się m.in. wapń, chrom, żelazo. Dlatego właśnie tak ważne i zalecane jest jego picie na gorąco. Ponadto świetnie wpływa na naszą koncetrację i łagodzi stres związany z codziennymi zdarzeniami.

Ciekawostka: Regularne spożywanie kakao zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i poprawia nasze krążenie.

Wbrew pozorom nie musi być używane tylko i wyłącznie do ciast lub w formie pitnej, świetnie pasuje również do słonych potraw oraz mięs, takich jak kurczak bądź indyk.


Liście laurowe
Zastosowanie: Liście laurowe służą głównie do wzbogacenia smaku zup, potraw mięsnych, czy sosów. Podobnie jak gorczyca, dodaje się je do różnorodnych marynat oraz ogórków w każdej postaci.

Ciekawostka: Liście te przede wszystkim zwiększają apetyt oraz działają łagodząco na wszelkie dolegliwości związane z żołądkiem. Łagodzą zapalenie oskrzeli. Idealne do zup, mięs oraz warzyw. Przyprawa ta ma działanie halucynogenne, trzeba więc używać jej z umiarem.

Co ciekawe, przzeciwdziałają szkodnikom, bo włożenie kilku listków do szafy pozwoli raz na zawsze pozbyć się karaluchów.


Sól
Zastosowanie: Sól znajduje swoje zastosowanie w każdej kuchni, ponieważ dodana do potraw nawet szczypta sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze. Niewielka ilość wsypana do wody z gotującymi się jajkami sprawi, że skorupka nie będzie pękać. Jeśli dodasz szczyptę do ciasta z czekoladą wzbogacisz jej smak. W połączeniu z mlekiem przedłuża termin jego świeżości. Warto również dodać niewielką ilość do białka, pozwoli je szybciej ubić na pianę i uniknąć jej opadania.

Działanie: Sól bardzo wzmacnia smak przygotowywanych przez nas potraw.

Ciekawostka: Podobnie jak pieprz występuje w kilku wersjach. W sklepach możesz dostać takie sole jak: cebulowa, czosnkowa, koperkowa, perłowa, pieprzowa, selerowa czy ziołowa. Sól wpływa korzystnie na nasz układ trawienny, ale spożywana w nadmiernych ilościach może być również szkodliwa.

Admin Admin

Zdjęcia (5)

Podpięte galerie zdjęć:
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe